Днес кметът на район „Южен“  Борислав Инчев награди  учениците, участвали в конкурса за изработка на изделие от опаковки на тема „Отпадъците оживяват“.

В конкурса взеха участие над 100 деца с близо 200 творби : еко робот, карта на България, изработена от капачки, снежен човек, вятърна мелница  и още много други творби украсиха коридора на административната сграда,  а комисия определи най добрите от тях.

„С направените творби от картон, капачки и различни опаковки децата още веднъж ни показаха своето екологично мислене. Надявам се, че не само за този конкурс ще намаляваме отпадъците и постепенно ще се променя съзнанието ни в името на природата“- коментира  Борислав  Инчев.

Конкурсът е едно от събитията, реализирани от администрацията на район „Южен“ във връзка с отбелязването на  Европейска седмица за намаляване на отпадъците.

Цялата седмица беше изпълнена с много събития в район „Южен“ : на 19.11.2018 г. в заседателната зала на район „Южен“  ученици  от  ОУ „Яне Сандански“, СУ „Константин Величков“ и СУ „Св. К. Кирил Философ“ представиха свои презентации на тема: „Заедно за един по-чист свят“.   На 20.11.2018 г. се  организира  посещение на завода за преработка на отпадъци в село Шишманци с ученици от училищата в „Южен“. Там те се докоснаха до отпадъците и тяхното преработване. Друго интересно събитие бе реализирано на 21.11.2018 г. – изработването на проекти от учениците на СУ „Константин Величков“  на тема „Как да намалим отпадъците“. Проектите бяха изработени  чрез Лего елементи от ученици от 5 клас на училището, които на живо представиха, творейки чрез ръцете си, изработването на инсталации за пречистване на въздуха и реката. Те разказваха за своите проекти, а в ръцете им чрез конструктора  оживяха  истински инсталации и паркови пространства, където можехме да видим чистотата и красивата  ни природа.

„Благодаря на всички ученици, на всички учители и директори на училищата в район „Южен“, на родителите им и,  не на последно място, на колегите от отдел „Екология“, взели активно участие в събитията, организирани по повод отбелязването на Европейската седмица за намаляване на отпадъците. Само по този начин, разбирайки смисъла на нашите действия, можем да спасим земята и си струва да опитаме.“- допълни Инчев.