„Правим това, защото смятам, че е крайно време след еуфорията от спечелването на високата титла „културна столица“ да осъзнаем следното: всеки има свои субективни културни потребности и една достойна културна столица би трябвало да може да им отговори по най-адекватния начин. Тоест, културата може и следва да излезе и  извън залите за опера, театър, балет и концерти, извън галериите и музеите.

Четенето е мое хоби още от ученик и какво по-хубаво, когато то се съчетава с разходка в парка след работа или през уикенда.  Места като това има на много места по света, радвам се, че се сбъдна желанието ми то да се появи и в нашия район, за да покажем още едно важно нещо: културата може и следва да излезе и извън центъра на града, не само във връзка с „Пловдив 2019“. Аз и екипът ми имаме идеи за оживяване на изоставени кътчета в района, които да се превърнат в пространства за култура“.

Каним всеки да дойде и да остави книга в къщичката, да почете, да се разходи, да си почине. Силно се надявам да имаме културата да гарантираме, че броят на книгите в къщичката само ще расте, че те ще бъдат пазени и обичани.

Къщичката за книги в парк „Белите брези“ е сътворена от ученици от Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“ в Пловдив.